sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Japanpop 6/12

Tästä on jo tovin, kun olen lehden saanut, mutta päätin silti jotain lehdestä rustata.

 Tuossapa itse lehden kansikuva. Yleisesti ottaen Japanpop lehdestä löytyy useampikin juttu, joka kiinnostaa minua esim. joku juttu liittyen kulttuuriin. Sen pahemmin itseäni ei kuitenkaan kiinnosta muihin anime- ja mangasarjoihin pohjautuvat jutut. Tässä numerossa kiinnostavimpia juttuja olivat japanilaiset tatuoinnit, japania akateemisesti, kielikurssilla Tokiossa, viuhkat Japanissa sekä mitä opin Japanissa artikkeli. 6.50 euroa on aika paljon lehdestä. Aiemminhan hinta oli 5.90 euroa.

Urumi (Helena Lipponen) oli kirjoittanut jutun, jossa oli haastatellut Yoshihiro Takahashia. Aluksi esitellään kuka tämä mangaka on ja mistä hän on tunnettu. Todetaankin ettei senseillä ollut aiemmin tietoakaan miten suuri suosio Gingalla on ollut Suomessa. Takahashi olikin kuullut parisenkymmentä vuotta sitten miten Hopeanuoli oli rantautunut Pohjoismaihin. Hän ei ole tutustunut leikattuun versioon (Animeconissa Yoshihiro kyllä nauroi miten huonosti se on toteutettu). Yoshihiro Takahashi on käynyt Suomen puolella kaksi kertaa ja aikoo myös jatkossakin, mikäli selkä kestää.

Tekstissä mainittiin myös miten suuren suosion sarja on saanut etenkin naislukijoiden keskellä, 80 %. (Blogin kirjoittajakin on nainen..) Yoshihiro Takahashi selitteli asiaa sillä, että naisfanit tuntuvat pitävän siitä miten hahmot kuolevat sankarillisesti, oman aatteensa puolesta taistellen. Tälläisiä miehiä ei kuulemma löydy Japanista.

Mangaka paljastaa myös miten häntä kaduttaa Weed-mangan loppupuolella tehdyn erään päähenkilön kuolema. Sen kummemin ei paljastettu kuka hahmo oli. Itselläni tuli lähinnä mieleen Ben, Moss tai GB.

Takahashi on miettinyt myös GDWO saagan, Orionin kohtaloa. Sillä pentu on elänyt taistellen isoisoisänsä Rikkin sekä setänsä Yukimuran tapaa - joten Orion saattaa kuolla sarjan aikana. Tuo oli jokseenkin shokeeraava uutinen, vaikkei Yoshi olekkaan mitään lukkoon lyönytkään.

Orionin 19. osassa on ilmestynyt Andy (löytyy teksti blogimerkinnöistäni), joka on nimetty Antti Valkaman ja Grönlundin mukaan. Antti-nimi oli vaikeaa ääntää, joten se muotoontui Andy nimeksi. Pentu on omistettu suomalaisille faneille - onhan se täältä kotoisinkin. Yoshi on suunnitellut Andyn roolin olevan samanlainen kuin Johnilla. Hän ei ole kuitenkaan vielä päättänyt olisiko Johnkin suomalainen. Andyn lisäksi Yoshi lupasi viime vuoden Traconin aikaan laittavan karjalankarhukoiran sarjaan. Tätä koiraa luultiin jo jonkin aikaa Andyksi, mutta näistä tuli omat hahmonsa sarjaan. 

Valitettavasti Hopeanuolessa esiintyneet hahmot jäävät Orionissa pienempään rooliin. Akame saattaa toki yllättää ja Crossin taustatarinaan on myös mahdollisesti tulossa täydennystä. "Cross on tuntenut Unsain, mutta jätti sen kohdattuaan Benin."

Yoshi on tehnyt myös muutamia lyhyttarinoita mm. tiikeriveljeksistä ja Benizakurasta. Mangaka tahtoisikin vielä tehdä Benistä, Crossista ja Akamesta omat tarinansa. Rikiin sen sijaan ei ole tulossa jatkoa. Mangaka heittää vitsinä, miten olisi Akakabuton lapsuustarina?

Animeconissakin tuli esille miten häntä hävettää Weed mangassa esiintyneet japaninmakakit. "Sitä tahtoisin pyytää faneilta anteeksi."

Lopuksi ihastellaan miten Ginga-saagasta on tullut paljon mangaa ja miten etenkin Hopeanuolen oheistavarat ovat kalliita. Yoshin mielestä Kiinassa teetätetyt Weed figuurit olivat kehnoja. Orionista on tehty toistaiseksi vain kankaiset kirjainsuojukset, joita annettiin fanilahjoina Orionin ilmestyttyö sadan luvun verran. Takahashin toimittaja Yuji Saja pähkäilee millaisia ja minkä verran Orionista pitäisi tehdä oheistuotteita. Itse mangakalla menee jo paljon aikaa hahmojen suunnitteluun ja piritämiseen. "Mukavimpia piirrettäviä hahmoja ovat Smith ja GB." Gennai ja Masamune taas ovat haastavimpia hahmoja. "Masamunen piirrostyyli itse asiassa vaihtuu sarjan aikana. Piirsin sen hetkeen aikaa eri tavalla ja huomasin sen vasta jälkeenpäin." - tätä odotan ainakin itse jännittyneenä. Samalla tavalla muuttui esim. Hougenin piirtotyylitapa.

Mutta jos Takahashilta kysytään suosikkihahmoja tuottaa se pieniä ristiriitaisuuksia. "En osaa päättää omaa suosikkiani tarinoista, koska ne, GNG, Weed ja Orion ovat kuitenkin samaa tarinaa. Hopeanuolessa oli kovempaa menoa ja Akakabuto oli hieno, joten se on ehkä suosikkini. Toisaalta Weedissä ja Orionissa on taas aiempaa paljon laajempi kaarti pahiksia: Hougen, Venäjältä tulleet koirat, Sanada.."

Yoshi on kertonut Orion mangan lopputeksteissä sekä suomalaisille omistetussa lyhyttarinassa Suomen vierailustaan. (Itse asiassa uusimmassa GNG:n uusintapainoksessakin oli jotain vastaavaa Kaksoissolassa. Mikä on saanut japanilaisia kiinnostumaan Suomesta.

Suomen suosio on jatkuvaa, sillä fanikunta löytää uusia muotoja esim. Suomen Hopeanuoli fanit järjestön myötä. Liikkeellä on myös huhuja mangakan muiden sarjojen kääntämisestä. Kaikki eivät välttämättä ole huhua.

2 kommenttia:

  1. Itsekkin ostin tuon JapanPop lehden, samalla myöskin Weed mangan 12.

    Olin myöskin aika, miten sen nyt sanoisi "ymmälläni", kun luin tuon Orion kohtalo kohdan, jossa Yoshi kertoi, että Orion saattaisi kuolla sarjan aikana. Kerroin siitä myöskin kaverilleni ja hän huusi puhelimessa "EEEEEIIII!!" 8D

    Mutta joo.. tuo kuva, jossa esitellään Yoshin eri tekemiä sarjoja on hieno!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, saa nähdä mitä Yoshi päättää. :)

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.